Vieze geur verwijderen en voorkomen

Vieze luchtjes in het huishouden zijn erg vervelend. Maar hoe krijgt u vieze en nare geur makkelijk weg en voorkomt u dat een vieze lucht terug komt? In dit artikel vindt u de beste tips en trucs om vieze luchtjes tegen te gaan en ze ook weg te houden met eenvoudige middeltjes die bovendien het milieu besparen.

Het verdrijven van een vieze of muffe lucht

Om van een vieze lucht af te komen dient u uiteraard te beginnen met luchten. Open ramen en deuren en na een uur zou de ergste lucht verdwenen moeten zijn.

Om vieze of onaangename lucht van het koken te verwijderen kunt u het beste gebruik maken van azijn. Zorg tijdens het koken voor een goede afzuiging, en mocht dat niet helpen dan kunt u wat azijn aan de kook brengen. Azijn trekt de vieze geur uit de lucht. Wat ook goed helpt is wat azijn (circa 1 theelepel) op de afkoelende kookplaat te doen waardoor de azijn snel verdampt en nare lucht meeneemt tijdens het verdampen. Een vislucht krijgt u uit bestek, servies en aardewerk door deze met citroenzuur en wat azijn te behandelen. Ook koffieprut helpt goed tegen stank.

neus geur stank vieze lucht verwijderen voorkomen

Putlucht verwijderen en voorkomen

De afvoer kan een typische rioolgeur krijgen, ook wel bekend als putlucht. Om een rioollucht te krijgen kunt u het beste wat soda in de afvoer strooien en vervolgens weg te spoelen met kokend water (let op: als u plastic afvoerbuizen heeft, laat dan het water eerst afkoelen tot circa 60 graden Celsius). Wanneer u dit elke week doet blijft de afvoer niet alleen reukvrij maar voorkomt u ook nog eens verstoppingen! Voor meer tips: zie ook het artikel De afvoer in keuken of badkamer schoon en reukvrij houden.

Stank uit de koelkast verdrijven en voorkomen

Wanneer u voedsel in de koelkast bewaart, dek deze dan altijd af. Dit voorkomt niet alleen bacteriën op uw voedsel, maar voorkomt ook het verspreiden van etensgeur binnen de koelkast. Mocht u toch last krijgen van een muffe of nare lucht in de koelkast, gebruik dan een halve appel. Een halve appel kan namelijk geur absorberen (wel binnen 1 week vervangen). Ook absorptiekool werkt goed, evenals natriumbicarbonaat, koffieprut, een vanillestokje of bakpoeder.

Mocht de geur hardnekkig zijn, maak dan de koelkast schoon met azijn en vervolgens een sopje met milde zeep. Zie ook De handigste tips en trucs voor uw koelkast en vriezer.

Sigarettengeur verwijderen

Wanneer er binnen uw huis of auto gerookt is terwijl u zelf niet rookt, dan is het een sigarettengeur niet fijn. Gelukkig valt een rookgeur redelijk goed te verwijderen, al is dat niet altijd even gemakkelijk: binnen huis is de rookgeur goed te verwijderen maar helaas is dat bij een auto een stuk lastiger.

Om sigarettengeur uit een kamer te verwijderen kunt u het beste zodra het bezoek weg is de kamer meteen luchten en een schaaltje met azijn neerzetten. Azijn zal de rookgeur absorberen. Laat de schaal met azijn de hele nacht staan en de rookgeur zal de volgende ochtend verdwenen zijn!

Wanneer de rooklucht ook in meubels of tapijt getrokken is, kunt u het beste deze behandelen met een mengsel van azijn en water. Dit kan met een borsteltje of doekje.

Rookgeur uit een auto verwijderen

Om rookgeur uit een auto te verwijderen kunt u het beste de auto eerst van binnen goed schoonmaken en daarna behandelen met een mengsel van azijn en water. Ook de bekleding moet u goed reinigen met dit mengsel van azijn en water. Hetzelfde geldt voor de hemelbekleding. Mocht dit nog niet voldoende werken, zet dan een schaaltje met koffieprut in de auto (deze wel eruit halen als u met de auto gaat rijden voordat heel de bodem onder de koffieprut ligt). Na een week zal de geur eruit zijn, tenzij er in de auto altijd gerookt is en airconditioning heeft: in dat geval zal de rookgeur in het aircosysteem getrokken zijn en minder makkelijk te verwijderen zijn. Alleen een aircospecialist kan de geur er volledig uit krijgen.

Toiletgeur verwijderen

Een nare lucht uit het toilet kunt u het beste verwijderen met een brandende kaars. Luchtverfrissers maskeren slechts de lucht en zijn bovendien erg milieuvervuilend en slecht voor uw gezondheid.

Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2014