Door vuur, zon, hete voorwerpen als een warm strijkijzer of kokend water kan je je helaas lelijk verbranden. Bij lichte verbrandingen waarbij je hooguit een eerstegraads verbranding oploopt hoef je niet naar de dokter toe maar kan je de brandwond of brandwonden zelf verzorgen. Vanaf tweedegraads verbrandingen moet je wel naar de dokter toe, en bij ernstige tot zeer ernstige verbrandingen is zelfs spoedeisende hulp vereist! In dit artikel wordt alleen de verzorging van eerstegraads brandwonden toegelicht.
Wat werkt zeker niet bij brandwonden
Helaas zijn er een aantal tips en methodes van vroeger die (dankzij de kennis van nu) helemaal niet goed blijken te werken. Deze middelen, tips en methodes blijken namelijk meer schade te veroorzaken bij brandwonden of het genezingsproces aanzienlijk te vertragen. Daarom is het raadzaam om het onderstaande nooit te doen bij verbranding:
- het behandelen van brandwonden met melk, meel, yoghurt, vet of poeder blijkt de poriën van de huid te verstoppen. Bovendien zorgt melk ervoor dat een verbrande huid nogal stijf en hard wordt en hierdoor onnodig extra pijnlijk wordt. Een verkrampte houding, slapeloze nachten en langer last zijn hiervan het gevolg. Gebruik deze middelen daarom nooit bij brandwonden!
- Het gebruik van brandzalf op verse brandwonden is ook af te raden omdat de brandzalf het genezingsproces juist vertraagt. Brandzalf mag pas in een later stadium gebruikt worden.
- Het open prikken van brandblaren is sterk af te raden omdat de brandblaren gedesinfecteerd kunnen raken. Hierdoor kunnen brandblaasjes voor infecties zorgen en het genezingsproces duurt dan ook juist langer in plaats van korter.
Wanneer naar de dokter met brandwonden
Bij eerstegraads brandwonden kan je zelf je brandwonden (laten) verzorgen. Een eerstegraads verbranding is te herkennen aan een rode huid die pijnlijk aanvoelt. Bij tweedegraads (waarbij je huid al blaasjes en zelfs wondjes kan hebben) en derdegraads brandwonden moet je al naar de huisarts toe omdat professionele hulp bij verbranden dan belangrijk is om de brandwonden te verzorgen en goed te laten herstellen. Bij vierdegraads verbrandingen of ernstiger kan spoedeisende hulp noodzakelijk zijn!
Wat te doen bij een eerste graad brandwond
Wanneer je je verbrand hebt is het belangrijk om de brandwond meteen goed te koelen met koud stromend water. Het water moet niet ijskoud zijn omdat je dan een te groot temperatuurverschil met je lichaam krijgt. Koud stromend water zorgt ervoor dat de verbrande huid niet alleen gekoeld wordt, maar ook nog eens ontsmet wordt en de pijn verminderd wordt. Koel de verbrande huid het liefst 10 minuten onder de koude kraan en laat de huid daarna goed rusten.
Natuurlijke middelen en huismiddelen die helpen bij pijn en herstel van een brandwond
Bij een eerstegraads verbranding werkt verzorging met natuurlijke middelen erg goed om snel van de pijn af te komen en brandwonden sneller te laten genezen. De volgende middelen zijn uitstekend verkrijgbaar bij drogist, natuurwinkel of reformzaak en supermarkt.
- theeboomolie, ook wel bekend als tea tree oil, werkt erg goed bij de pijn van een brandwond. Doe 5 tot 8 druppels theeboomolie op een verbandgaas en laat dit een paar uur inwerken op de brandwond. Ook lavendelolie werkt erg goed bij een brandwond en kan in dezelfde hoeveelheid op een gaasje intrekken in de wond zodat de pijn verzacht wordt.
- Sint-Janskruidolie (verkrijgbaar bij apotheek en natuurwinkel) op een kompres van linnen werkt erg pijnstillend en verkoelend bij een verbrande huid. Breng het kompres met Sint-Janskruidolie met de vette kant op de brandwond aan en fixeer het met verband. Laat het kompres vervolgens een half uur zitten.
- Goudsbloemzalf is erg pijnstillend en verkoelend voor de verbrande huid. Dit geldt ook voor crèmes en zalfjes met aloë vera, maar hiervoor geldt dat deze pas een dag na de verbranding gebruikt mogen worden. Aloë vera zorgt ook voor een goed herstel van de verbrande huid.
- Verse zuurkool is rijk aan vitamine C en zorgt ervoor dat de brandwond sneller en goed kan herstellen. Leg de verse zuurkool op de verbrande plek en laat dit een tijdje intrekken.
- Witte kool werkt ook erg goed bij brandwonden. Spoel een aantal bladeren van de witte kool schoon onder de kraan en verwijder de middelnerf van de witte koolbladeren. Neem vervolgens een deegroller en rol de witte koolbladeren soepel. Leg ze vervolgens op de verbrande huid en fixeer de bladeren met verbandgaas. Laat dit enkele uren zitten en verwissel het verband tweemaal daags. Je zal merken dat de brandwonden niet alleen minder pijnlijk zijn, maar ook nog eens sneller herstellen.
- Littekens kan je voorkomen door een mengsel te maken van 3 theelepels lijnzaad op 6 kopjes water. Breng dit vervolgens aan de kook totdat het mengsel van lijnzaad en water slijmerig wordt. Giet het vervolgens af en laat het mengsel goed afkoelen. Daarna neem je een linnen doekje of kompres en doordrenk je dit doekje of kompres met het mengsel. Wring het vervolgens uit en breng het doekje of kompres aan op de wond om het vervolgens goed te laten intrekken.
Bij aanhoudende pijn of twijfels over het genezingsproces van de brandwond is het sterk aan te raden om langs de huisarts te gaan.
