In je auto, motor, brommer of scooter zit een accu. Met name in de winter heeft de accu veel te lijden door de kou en ontstaan er vaak problemen met accu’s waardoor je auto, motor of brommer niet meer start. Het is dan ook de meest voorkomende klacht bij de ANWB gedurende de herfst en winter: accuproblemen. Met dit artikel word je op weg geholpen hoe je problemen met de accu van je voertuig kan voorkomen.
Naarmate de temperatuur daalt neemt de capaciteit van de accu ook af. Vandaar dat de accu het in de winter extra zwaar heeft. De accu wordt tijdens het rijden opgeladen door de dynamo. Ook de dynamo heeft het in de koudere maanden wat zwaarder omdat deze langer en harder moet doorwerken om de accu weer op het gewenste peil te krijgen. Dynamoproblemen worden vaak veroorzaakt tijdens de wintermaanden en dit uit zich door versleten koolborstels en/of versleten collectoren in de dynamo.
Een bijna lege accu herken je aan zwak brandende verlichting, een startmotor die niet snel ronddraait of de startmotor die bij het starten zelfs helemaal niet wil ronddraaien.
Oorzaken van een lege accu
Een lege accu of een langzaam leeglopende accu kan worden veroorzaakt door:
- verlichting laten branden. Mensen die vergeten na het parkeren en uitstappen om de lampen van de auto uit te zetten. Dat kan natuurlijk ook met een motor of brommer.
- De radio die nog blijft afspelen. In de meeste gevallen zal de autoradio geschakeld zijn aangesloten, dus wanneer het contact van de auto wordt afgezet gaat de radio ook uit, maar het kan zijn dat de radio rechtstreeks aangesloten is waardoor deze altijd aan blijft. Wanneer je het frontje dan op de radio laat zitten blijft de radio gewoon aan. Doorgaans kan een radio een paar uur aan blijven op de accu voordat deze leeg is, maar bij korte ritjes of strenge vorst is dit een stuk korter.
- Teveel korte ritjes waardoor de accu niet voldoende wordt bijgeladen. Dit zie je met name bij de zogenaamde boodschappenauto’s: auto’s die maar een paar kilometer rijden voor de boodschappen en te weinig kilometers maken waardoor de accu weer op een voldoende peil komt.
- Lekstroom. Het kan zijn dat wanneer je auto of motor uit staat er toch ergens stroom weg lekt door bijvoorbeeld een defect in het alarmsysteem, een lampje dat ergens blijft branden (bijvoorbeeld in de kofferbak of dashboardkastje) of bepaalde accessoires die stroom uit de accu blijven trekken. Vaak is dit op te sporen via een spanningszoeker.
- Dynamo die onvoldoende bijlaadt. Het kan zijn dat de dynamo langzaam aan defect aan het raken is. In dat geval levert de dynamo te weinig stroom aan de accu waardoor de accu niet meer volledig opgeladen wordt. Om dit op te lossen moet de dynamo gerepareerd, gereviseerd of vervangen worden.
- Afname van de accucapaciteit. Een accu wordt in de loop der jaren zwakker doordat cellen in de accu langzaam aan verzadigd of defect raken. Met een spanningsmeter of accutester kan je de capaciteit van de accu testen. Accu’s kunnen in de zomer nog sterk genoeg zijn om een auto, scooter of motor te starten maar in de winter door de kou te zwak blijken. Oud type accu’s konden nog hersteld worden door middel van de accu bijvullen met gedestilleerd water (dit viel zelfs onder regulier onderhoud), maar tegenwoordig zijn de meeste accu’s onderhoudsvrij (deze gaan doorgaans wel langer mee) waardoor de accu alleen vervangen kan worden.
Het voorkomen van problemen met de accu
Om ervoor te zorgen dat je auto, scooter of motor geen problemen gaat krijgen met de accu volgen hier een aantal belangrijke tips:
- Kies het juiste type accu voor je auto (of ander voertuig) en zorg ervoor dat deze de juiste capaciteit heeft. Een iets hogere capaciteit dan door de fabrikant voorgeschreven is geen probleem, maar overdrijf hier niet in: een veel hogere capaciteit betekent dat de dynamo harder en langer moet werken omdat de accu er langer over doet om vol genoeg te raken. Auto’s, busjes en lichte vrachtwagens die op diesel lopen hebben vaak een zwaar type accu nodig, zorg ervoor dat je voertuig deze ook heeft aangezien het voorgloeisysteem van een diesel behoorlijk veel stroom vereist in de winter. Mocht je in dat geval een te zwakke accu hebben of een accu met een slechte capaciteit, dan wordt het starten van een dieselmotor nog behoorlijk lastig!
- Wees er zeker van dat de dynamo goed werkt. Een dynamo laadt met iets meer dan 12,5volt bij (tot maximaal 14,5 volt). Mocht de dynamo onder de 12 volt met draaiende motor leveren, dan is er iets mis met de dynamo.
- Houdt rekening met stroomverbruikers. Wanneer je kortere afstanden rijdt is het belangrijk om niet teveel stroomverbruikers aan te hebben, zoals de verlichting met tegelijkertijd de radio, achterruitverwarming, stoelverwarming, blower vol open en de navigatie of telefoon ondertussen bijladen. Bij grotere afstanden is dit geen probleem, maar met kleine afstanden kan je wel eens meer stroom verbruiken dan dat de dynamo kan bijladen in dat kleine stukje. Je accu is in zo’n geval bij aankomst misschien wel leger als toen je wegreed!
- Wanneer je je voertuig een tijdje niet gebruikt, rij er dan een blokje mee om (zonder stroomverbruikers aan) zodat de accu weer even kan bijladen en de cellen weer actief worden.
- In de winter is het raadzaam om vóór het starten van de auto (of ander voertuig) de verlichting een halve minuut tot minuut aan te zetten. De accu krijgt dan niet ineens een piek aan stroomaanvraag van de startmotor, maar de cellen van de accu kunnen alvast geactiveerd en opgewarmd worden door de verlichting. Wanneer je daarna de auto start zal je zien dat de auto sneller en makkelijker start!
- Laat bij elke onderhoudsbeurt de garage de accu en dynamo doormeten zodat je er zeker van bent dat zowel accu als dynamo nog in goede conditie zijn.
- Een calcium-accu verliest minder snel stroom dan een NIMH-accu. De laatste jaren zijn calciumaccu’s sterk in opkomst en steeds meer fabrikanten monteren deze standaard in hun auto’s of motoren. Het enige nadeel van een calciumaccu is dat het volledig opladen ervan langer duurt dan een normale accu, maar dit hoeft eigenlijk alleen de eerste keer omdat de calcium-accu minder snel leeg loopt. Een ander alternatief is een gelaccu. Een gel-accu kent vaak een minder hoge capaciteit maar levert een hoger vermogen. Bovendien kan een gelaccu niet gaan lekken. Helaas zijn gelaccu’s wel een stuk duurder in aanschaf dan een normale accu of calciumaccu.
