Groen blijvende en bladverliezende heesters voor in de tuin

In haast iedere tuin vindt je wel heesters. Heesters zijn struiken die zorgen voor aankleding in de tuin en deze struiken zijn in allerlei soorten en maten te krijgen. Om de tuin ook in de winter een mooi aanzien te geven heb je een aantal groenblijvende heesters nodig. Ook wanneer je heesters wil gebruiken als een heg of als erfafscheiding kan je het beste kiezen voor een heester die wintergroen is in plaats van een heester die haar blad verliest in de herfst en winter. Alle informatie, tips en adviezen over heesters vind je in dit artikel!

Bedenk goed wat je de heester wil laten doen in de tuin: voor het aankleden van de tuin zal een kleine struik volstaan, maar voor bijvoorbeeld een heg heb je een grotere heester nodig die minstens anderhalve meter of hoger wordt. Bij voorkeur richting de twee meter, tenzij de heester in een verhoogde border staat waardoor de heester iets minder hoog hoeft te zijn. Uiteraard kan je heesters ook afzonderlijk planten, zoals de sering (heeft erg mooie bloemen) of de hortensia. Wil je een erfafscheiding wat speelser maken, dan kan je kiezen voor een mix tussen heesters die wintergroen zijn en bladverliezende heesters.

Voor de beste tips en adviezen van het snoeien van heesters zie het artikel Tips voor het snoeien van planten en bomen in de tuin.

Waarom kiezen voor wintergroene heesters?

In de herfst verliezen veel planten, struiken en bomen hun blad en bloemen zullen niet meer bloeien. Wanneer je in je tuin eigenlijk geen planten of bomen hebt staan die in de winter hun blad zullen behouden zal je tuin er behoorlijk troosteloos uitzien omdat de bruine kleur zal overheersen in de tuin. Met bomen en struiken die hun blad behouden in de herfst en winter heb je toch wat groen in de tuin en dat kleedt de tuin echt behoorlijk aan! Ook zorgen groenblijvende heesters ervoor dat er ook meer te zien is in je tuin: een wintergroene heester is een goede schuilplaats voor vogels zodat je wat meer te zien hebt in je tuin. Om extra kleur in de tuin te krijgen kan je ook kiezen voor heesters waarvan de bladeren verkleuren in de herfst en winter naar bijvoorbeeld geel blad of rode bladeren zodat je een mooie mix hebt van groene, gele en bruine bladeren in de tuin. Een heester met bladverkleuring kan daarom een enorme aanwinst zijn voor de wintertuin. Daarnaast is er ook variatie in bladvorm en uiteraard de hoogte en breedte van de heester. Er zijn mogelijkheden genoeg!

Populaire bladverliezende heesters

De indeling van heesters wordt grotendeels bepaald door de hoogte die ze kunnen bereiken. Ook kunnen de indelingen van heesters bepaald worden door hun bloeiperiode of de grondsoort waarop de heester goed tot zijn recht kan komen en uiteraard of de heester wel of geen bladeren verliest. De meeste hoveniers, tuincentra en tuinexperts houden de indeling op basis van bladverlies of wintergroen met bijhorende hoogte die de heester kan bereiken aan.

Bladverliezende kleinere heesters met een hoogte tot 1,5 meter

De volgende kleinere heesters die hun blad verliezen doen het in ons klimaat en meeste grondsoorten erg goed:

 • Weigelia, een heester met roze bloemen mits de weigelia goed in de zon staat. De weigelia bloeit in mei en juni.
 • Spierstruik of Spiraea, deze heester groeit vooral in de breedte en bloeit in de lente of zomer, afhankelijk van het soort spierstruik.
 • De lage jasmijn Philadelphus groeit met name in juni en heeft witte bloemen waarvan een aantal soorten heerlijke ruikende jasmijnbloemen hebben. De jasmijn is erg populair in Nederland.
 • De Caryopteris is een heester die pas vanaf augustus gaat bloeien. De Caryopteris heeft paarsblauwe bloemen die doet denken aan de kleur van jasmijn. Een Caryopteris is een van de laatst bloeiende heesters die bladverliezend is.

Bladverliezende middelgrote heesters tot 2,5 meter hoogte

Onderstaande middelgrote struiken groeien tot circa 2,5 meter hoogte:

 • De lage Japanse esdoorn (Acer Japonicum) hebben erg aparte bladeren die prachtig verkleuren in de herfst. Van deze soort esdoorn bestaan ook hogere varianten.
 • De brem is een bladverliezende heester die met name in mei bloeit. Van de brem zijn er een aantal varianten die ieder een eigen kleur bloem hebben, zo heb je de rode brem, rood, rozerood en ook een roodpaarse brem.
 • De dwergkwee is een heester die al vroeg in het voorjaar begint te bloeien: al in maart. De dwergkwee is te krijgen met witte, oranje, rode of lichtrode bloem. Wanneer de dwergkwee haar blad verliest in de herfst komen er geelgroenige vruchten aan de heester die op kleine appeltjes lijken. Let er op dat wanneer u kinderen heeft deze appeltjes niet gaan eten want deze vruchten zijn niet eetbaar!
 • De hibiscus is een heester die pas laat in het voorjaar blad krijgt. Met name in augustus schiet de hibiscus echt in de bloei en krijgt de hibiscus grote kelkvormige bloemen in de kleur wit, paars, donkerrood of roze. De hibiscus moet in de volle zon staan met liefst zo min mogelijk planten of bomen er omheen zodat de heester goed kan bloeien.
 • Een van de meest bekende en populairste heester is de hortensia. De hortensia heeft blauwe bloemen, maar deze kunnen van kleur verschieten wanneer er te weinig kalk en ijzer in de grond zit waardoor de zuurgraad van de grond negatief beïnvloed wordt. De blauwe bloemen van de hortensia worden dan roze. Dit is op te lossen door wat spijkers in de grond te doen, maar beter is natuurlijk om de zuurgraad te meten en zo nodig bij te mesten (zie ook De beste tips en mogelijkheden voor het bemesten van je tuin). De hortensia is er in vele soorten en maten: zo heb je de bolhortensia waarbij de kleine bloemen een grote bol vormen of de schermhortensia die een stuk platter is dan de bolhortensia doordat de bloemen in schermen groeien die alleen aan de rand van de hortensiastruik open zijn. Ook zijn hortensia’s in vele kleuren te krijgen: blauw, wit, zachtroze, fel roze en met rode bloemen. Hortensia’s bloeien lang en vergen (behalve regelmatig water: het is een dorstige plant) weinig onderhoud.

Grote bladverliezende heesters tussen de 3 en 5 meter hoogte

De volgende wat grotere heesters (van 3 tot 5 meter) die hun bladeren verliezen in het najaar zijn erg populair in Europa:

 • Kardinaalsmuts: de kardinaalsmuts is in verschillende hoogtes verkrijgbaar en heeft oranjerode vruchtjes die niet eetbaar zijn (daarom een afrader als je kinderen of huisdieren hebt). Deze heester heeft een bladverkleuring die erg mooie herfstkleuren in de tuin geven voordat ze helemaal uitvallen. Hou er rekening mee dat de kardinaalsmuts veel rupsen aantrekt.
 • De sering heeft erg mooie en vooral lekker ruikende bloemen in de kleuren wit, paars of lila. De sering bloeit in mei of juni.
 • Vlinderstruik: de vlinderstruik trekt veel vlinders aan, vandaar de naam. De vlinderstruik heeft witte, lila of paarse bloemen en bloeit met name in het voorjaar.
 • De vlier is een snel groeiende heester en kan eigenlijk in alle grondsoorten in de Benelux erg goed groeien en bloeien. Ook kan de vlier goed tegen schaduw en in augustus heeft de vlier grote witte bloemschermen. De vlier heeft vlierbessen die in het najaar groeien en die bessen geven best veel troep omdat ze gauw kapot springen zodra ze op de grond vallen. Wil je geen roodpaarse smurrie op je pad of terras, dan kan je deze heesters beter niet bij de bestrating van je tuin planten. De vlierbessen zijn erg geliefd bij vogels, dus je zal veel vogels bij de vlier zien.
 • De grote jasmijn, ook wel de boerenjasmijn genoemd. De boerenjasmijn is een stuk groter dan de normale jasmijn en heeft ook veel grotere witte bloemen dan de normale jasmijn. Voor een kleine tuin is de boerenjasmijn niet echt aan te raden omdat de boerenjasmijn echt behoorlijk groot kan worden. De boerenjasmijn bloeit in mei en juni.

Grote bladverliezende heesters van 5 tot 8 meter

De grootste bladverliezende heesters zijn vaak tussen de 5 en 8 meter. Er zijn zelfs soorten die iets hoger worden. De volgende grote heesters kom je veel tegen in ons land:

 • Goudenregen: de Goudenregen is als boom maar ook als heester te krijgen. Waar de boom een enkele stam heeft, heeft de heester-variant van de Goudenregen meteen onderaan al meerdere stammen. De Goudenregen bloeit in mei en heeft dan gele bloemtrossen. Ook heeft de Goudenregen peulen met hierin zaden. Hou er rekening mee dat deze zaden in de peulen zeer giftig zijn en daarom is de Goudenregen een afrader als je kinderen en/of huisdieren hebt.
 • Het krenteboompje is ook als heester verkrijgbaar en heeft een mooie witte bloem in de lente. Ook heeft het krenteboompje donkere bessen wanneer de heester uitgebloeid is. In de herfst gaat het krenteboompje een schitterende herfstkleur krijgen waarna de heester haar blad verliest.
 • Magnolia, ook wel bekend als tulpenboom. De magnolia heeft mooie grote bloemen die erg op tulpen lijken, vandaar de bijnaam tulpenboom. De magnolia bloeit in april en mei en wordt zowel in de hoogte als in de breedte een flinke heester. Van de magnolia zijn er diverse varianten te krijgen met bloemen in de kleuren wit, roodpaars of roze.

De meest populaire groenblijvende heesters

Heesters die hun blad niet verliezen maar in de winter nog groen blijven worden wintergroene heesters genoemd. Dit wintergroen komt ook bij diverse planten en bomen voor, dus je hebt veel mogelijkheden om je tuin in de winter toch nog aangekleed te hebben. De onderstaande wintergroene heesters zijn onderverdeeld in groottes van de heester, waarbij de hoogte die de groenblijvende heester kan halen als uitgangspunt gebruikt wordt.

Groenblijvende kleine heesters tot 0,5 meter hoogte

De volgende kleine en compacte wintergroene heesters doen het in ons klimaat erg goed:

 • Buxus: de buxus is erg populair als erfafscheiding van de voortuin en je kan er ook prima borders in de achtertuin mee onderverdelen of scheidingen maken in de border. Je ziet de buxus meestal als klein heggetje, maar ook buxusbollen zijn erg populair. Er is van de buxus ook een hogere variant verkrijgbaar die ook als erfafscheiding in de achtertuin gebruikt kan worden. De buxus is erg onderhoudsvriendelijk want hij vergt enkel af en toe snoeien als verzorging. Ook is de buxus ongevoelig voor bladluis.
 • De lavendel is welliswaar meer grijs dan groen, maar omdat een lavendel haar kleur behoudt is het toch een wintergroene plant. Ook de lavendel is ongevoelig voor bladluis en wordt vaak in de buurt van rozenboompjes geplant om een rozenstruik vrij van bladluis te houden. In de zomer bloeit de lavendel erg lang en heeft dan paarse of lila bloemen die erg lekker ruiken. Lavendel moet bij voorkeur in de volle zon geplaatst worden en je kan er ook prima heggetjes mee maken. Ook kan de lavendel goed tegen droogte.
 • De heide (Erica) is een heester met vaak witte, lila of rode bloemen. Ieder type heide heeft haar eigen bloeiperiode.

Wintergroene kleinere heesters tot 1 meter hoogte

Tot 1 meter hoogte zijn de volgende kleinere groen blijvende heesters populair:

 • De rozemarijn bloeit eind april en in mei. Dan heeft de rozemarijn blauwe bloemetjes. Helaas kan de rozemarijn niet goed tegen extreme kou: een rozemarijn zal een strenge winter vaak niet overleven. Zachte winters zijn gelukkig geen probleem, maar vorstperiodes mogen niet te lang duren en te lage temperaturen hebben. Voor het noorden van Nederland is een rozemarijn daarom een afrader terwijl voor het zuiden van Nederland en geheel België de rozemarijn prima zal overleven in de winter.
 • De kleine hulst. Van de hulst bestaat ook een grotere versie. De hulst kan prima tegen schaduw, maar de hulst in halfschaduw planten heeft wel een lichte voorkeur.
 • De skimmia is een heester die wintergroen blijft en gekenmerkt wordt door haar dikke stevige blad. Het blad van de skimmia is (mede door de dikte) erg donkergroen. De skimmia heeft witte bloemen die in april bloeien. Ook heeft de skimmia niet-eetbare rode besjes. De skimmia moet in halfschaduw geplaatst worden omdat het wel enig zonlicht nodig heeft maar in de schaduw kan de skimmia niet bloeien.

wintergroen groenblijvende groen blijvende heester struik heesters struiken blad verliezen bladverliezend hortensia sneeuwbal populair tuin voortuin achtertuin tuinieren

Heester die wintergroen is tot 2 meter hoogte

Voor een wintergroene heester van circa 2 meter hoogte kom je bij de Camelia uit. De Camelia moet in de schaduw staan omdat deze in halfschaduw of volle zon snel zal uitdrogen. De bloemen van de camelia zijn wit, roze of rood en de camelia begint al heel vroeg met bloeien, namelijk in februari.

Grote heesters die groenblijvend zijn tot 3 meter hoogte

Voor de grotere heesters die wintergroen zijn kom je op de volgende mogelijkheden uit die het goed doen in ons klimaat:

 • De hulst is een zeer populaire heester die een mooi donkergroen blad heeft. Daarnaast is er ook een hulst leverbaar met een wat bonter blad die meer richting geel met groen gaat. Afhankelijk van het soort hulst kan deze in de volle zon of halfschaduw geplaatst worden in de tuin. Een bepaald soort kan zelfs in de schaduw geplaatst worden, maar deze zie je niet heel vaak in ons land. De hulst krijgt bessen waar met name merels zot op zijn, dus die zal je vaak aantreffen bij de hulst. Bij enkele soorten komen deze bessen pas aan de hulst als er een mannelijke en vrouwelijke plant naast elkaar (of in elkaars buurt) staan.
 • De sneeuwbal is de laatste jaren een van de populairste heesters voor in de tuin. De sneeuwbal is ook wel bekend als Vibernum en krijgt mooie witte bloemen die op sneeuwballen lijken en sommige soorten sneeuwbal krijgen bessen. De sneeuwbal moet in de zon of halfschaduw staan. De meeste soorten zijn wintergroen, maar een enkele soort sneeuwbal is bladverliezend.

Voor de juiste keuze van geschikte heesters voor in je tuin moet je eerst bekijken hoe de zon en schaduw in je tuin valt en hoe de ligging van de tuin is. Het is voor de beginnende tuinier aan te raden om een tuinencyclopedie aan te schaffen zodat je kan opzoeken welke bloemen, planten, struiken en bomen je mooi vindt en welke er allemaal geschikt zijn voor in je tuin. Ook vindt je in een tuinencyclopedie veel informatie over de verzorging en het onderhoud die een bloem, plant of boom nodig heeft. Dit zal het kiezen van de juiste heesters en andere planten of bomen in de tuin een stuk gemakkelijker maken!

© Oude Wijsheden 2014

Digiprove sealCopyright beveiligd door Digiprove © 2014