Wanneer de accu van je auto, motor, brommer of scooter leeg is wordt starten nogal lastig. Omdat aanduwen bij auto’s met een geregelde katalysator vaak niet is toegestaan en bepaalde auto’s helemaal niet aangeduwd mogen worden wegens grote kans op storingen in het electrisch circuit ben je tegenwoordig eigenlijk altijd aangewezen op het starten van je auto met startkabels. In dit artikel wordt uitgelegd waar je op moet letten bij de aanschaf van een set startkabels en hoe je startkabels moet gebruiken.
Steeds meer auto’s in Europa zijn uitgerust met een automatische versnellingsbak. Een auto met automaat kan je niet aanduwen. Ook auto’s met een geavanceerd electrisch systeem en/of startonderbreker kan je helaas niet aanduwen en ook voor de meeste auto’s met geregelde katalysator geldt dat deze niet aangeduwd mogen worden om schade aan lambda sonde (dit regelt de afstelling van het injectiesysteem om een optimale verbranding te krijgen) of catalysator van de auto te voorkomen. Vaak staat in het instructieboekje van je auto, motor, brommer of scooter het advies om het voertuig bij een lege accu wel of niet aan te duwen.
Startkabels heb je meestal nodig omdat om een of andere reden je accu leeg is of defect is. Om te voorkomen dat je accu leeg raakt kan je tips hiervoor lezen in het artikel Het voorkomen van accuproblemen.
Kies en koop de juiste startkabels
Op startkabels kan je beter niet bezuinigen: startkabels die wat goedkoper zijn hebben vaak een dunne kern en plastic omhulsels waardoor de kabel snel kan breken (dit komt met name in de kou voor) en een dunne kern zorgt ervoor dat de kabels de stroomtoevoer niet aankunnen. Hierdoor kunnen de startkabels zelfs doorbranden! Zorg ervoor dat de startkabels die je koopt minimaal het aantal ampère aankunnen die je accu of auto nodig heeft (informatie hierover vindt je in het instructieboekje van auto, motor of bromfiets). Zeker bij een diesel is het belangrijk om goede en hoge-capaciteit startkabels te gebruiken! Het amperage geeft aan hoeveel stroom er door de startkabels kunnen en bij de meeste startkabels staat dit op de verpakking vermeld. Mocht dit niet bekend zijn, laat je dan adviseren door de verkoper of dealer.
Startkabels gebruiken
Om je voertuig met startkabels te kunnen starten moet je de volgende stappen ondernemen:
- raadpleeg eerst het instructieboekje van je auto en van de andere auto (de hulpauto) waarmee je de startkabels gaat gebruiken.
- De auto’s dienen vlak bij elkaar te staan zodat de startkabels de lengte tussen je auto en de hulpauto kunnen overbruggen. Zet de auto’s echter niet té dicht bij elkaar of tegen elkaar omdat hierdoor kortsluiting kan ontstaan.
- Breng eerst de rode startkabel aan op de pluspool van de lege accu (dus de auto die niet meer start) en vervolgens breng je de rode kabel aan op de pluspool van de hulpauto. Zet de klemmen het liefst rechtop de polen en zorg ervoor dat de kabelklem de carrosserie niet kan raken zodat er geen kortsluiting kan ontstaan.
- Zet vervolgens de zwarte kabel op de minpool van de hulpauto en vervolgens op een kaal stuk metaal (bijvoorbeeld een oog of haak op het motorblok) van de auto met lege accu.
- Laat eerst de hulpauto even een paar minuten draaien zodat de accu hiervan zeker vol genoeg is. Vervolgens start je de auto met lege accu. Zet deze nog niet af!
- Terwijl de motor van de net gestarte auto blijft lopen haal je voorzichtig de startkabels weer los. Haal eerst de zwarte kabel los en daarna de rode startkabel. Zorg ervoor dat de kabels elkaar niet raken en ook de grond niet raken wanneer één van de klemmen nog vast zit! Anders is er kans op een vonkenregen of kortsluiting.
- De auto (of ander voertuig) met lege accu dient minstens een half uur te rijden zodat de dynamo de accu weer goed kan bijvullen.
Wanneer de oorzaak van de lege accu onbekend is, is het raadzaam om de accu te laten doormeten bij bijvoorbeeld de garage. Voor meer informatie over accuproblemen en het voorkomen van een lege accu zie het artikel Het voorkomen van accuproblemen.
